fredag 21 januari 2011

Macarones

Macarones är sååå goda! Den där lilla mandelmarängkakan riktigt smälter i munnen. Det här var tredje gången jag gjorde dem, och alla som bakar Macarones vet att det inte är det lättaste. Den ena gången är kanske inte den andra lik.
Mitt första försök blev superbra medans mitt andra bara blev att kasta i soporna och mitt tredje blev bra igen. Var överlycklig när jag öppnade ugnsluckan och såg att de hade växt på höjden och hade fått sin lilla plattform att stå på.


Här är mitt första försök, de är fyllda med vit chokladfudgefrosting som är färgad.


Och här är mitt tredje försök, skulle mixat mandeln fler gånger men annars tycker jag de blev bra.
De är fyllda med romchokladsmörkräm.


De var mycket omtyckta på kalaset vi hade här hemma.

Receptet kommer från Linda som har den jättefina bloggen Call me cupcake. Hon gör helt underbara bakverk, dessutom är är hon jätteduktig på att fota också.

Macarones. 25-30st

100 g skållad mald mandel
110 g äggvita (3 st)
4-5 msk socker
200 g florsocker

Finmal eller mixa mandeln och sikta dem för att få bort de största bitarna. Blanda med florsockret.
Vispa äggvitorna med elvisp och när de börjar skumma tillsätter du sockret 1 msk i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock och glansig. Tillsätt ev. färg. Häll i mandelblandningen och blanda försiktigt om med en slickepott.
Fyll en spritspåse och använd en rund tyll eller klipp av 1 cm på påsen.
Spritsa ut klickar stora som en femkrona på en bakplåtspapper täckt plåt, låt dem vila 1 timme på plåten. Då får de en hinna som gör att de inte spricker.
Tips! Provspritsa en klick, blir den toppig så rör lite till i smeten. Du kan också slå med handflatan under plåten för att de ska släta till sig.
Grädda i 8-10 min i 150 grader
Låt dem ligga kvar på plåten tills de kallnat och lyft sedan försiktigt bort dem.

Här kommer recepen på fyllningarna jag hade i dem.

Chokladfudgefrosting

120 g choklad (mörk,mjölk,vit)
150 g mjukt smör
160 g florsocker
1,5 tsk vaniljsocker

Smält chokladen och låt svalna. Vispa smöret fluffigt, tillsätt vaniljsocker och florsocker lite i taget medan du vispar. Tillsätt chokladen och vispa till en slät kräm.
Den här är jättegod att ha som frosting på cupcakes också.
Använd gärna sprits med en liten rund tyll när du lägger ihop macronerna.


Romchokladsmörkräm

100 g mjukt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1,5 tsk romessens

Vispa smör och essens fluffigt, sikta sedan i de andra ingr. och vispa till en smidig kräm.
Den här smörkrämen är jättebra att spackla tårtor med som ska täckas med sugarpaste. Då utesluter du kakao och essens om du vill ha en ljus kräm. Jag gör dubbel sats till en 26 cm tårta.

Ha det gott / Åsa









Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar